El seu terme comprén 19,24Km2. Es troba a 12m. sobre el nivell de la mar. La zona de l’horta abasta 14.554,5 tahúllas(*) i està irrigada per la séquia Major i altres aqüeductes menors anomenats arroves. El Cau, Forns, Albellón i Sant Joan, són els seus noms. Actualment té una població aproximada de 9.200 habitants.
Segons un informe de 1860 es comunicava, per:
“Camins veïnals oberts en el pla que ocupa i sendes per a anar a peu que condueixen a Dolores, Almoradí, Callosa, Albatera i Sant Felip Neri” (**)
El primer document que apareix el vocable Catral, se situa de 1255 i en ell se li concedia a l’Orde de Santiago “Catral, llogaret d’Orihuela”. El rei castellà Alfons X el va reintegrar a la Corona en 1264. Des de 1296 Catral, igual que la meitat sud de la província, passaria a les mans de la Corona d’Aragó, dins de la Procuració General d’Orihuela. A mitjan segle XIII va acabar la dominació musulmana de Catral. El rei Felip V li va concedir el rang de “Vila”.
De la costa estem a 20 Km. de Guardamar del Segura i 25 Km. de Torrevieja. La capital de la comarca, Orihuela, es troba a 16 Km. i els nuclis industrials d’Elx i Crevillent a 20 i 10 respectivament.
Les comunicacions són immillorables, perquè a través de l’autopista (A-37) i de l’autovia (A-7) es pot viatjar a Múrcia o Alacant en 25 minuts, i a Torrevieja en 15 minuts. A més per carretera comarcal cap a Callosa de Segura i Orihuela, o cap a Dolores-Almoradi i resta de la comarca. Tenim estació de ferrocarril a 3 Km. (Albatera-Catral). L’aeroport del Altet es trobe a 35 Km (20 minutos per autovia).
El nostre clima és molt agradable sobrepassant els 10° de temperatura al gener i 26° al juliol.
() 1 tahulla a Catral equival a 1.185m2.
(*) Església Stos Juanes i Notes Històriques de Catral de M.Serres